Julkisivuremontti 2021 -kilpailu voittajat julkistettu

 

Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voitto espoolaiselle maamerkille

As Oy Säästökontu onnistui
vaativassa julkisivuremontissa

Espoolainen Asunto-osakeyhtiö Säästökontu on voittanut Julkisivuremontti 2021- kilpailun, jonka voittajien julkistamista koronapandemia on siirtänyt useampaan kertaan. Toisen palkinnon saa tamperelaisen As Oy Tammelan Keskuksen julkisivuremontti ja kolmannen palkinnon helsinkiläinen Asunto-osakeyhtiö Kalevankatu 45.

Palkinnot julkistettiin 26.4.2022 Taloyhtiö 2022 -tapahtumassa Helsingissä.

Tapiolan keskeinen maamerkki uudistui

Asunto-osakeyhtiö Säästökonnun julkisivuremontti on ollut kokonaisvaltainen ja vaativa korjaushanke. Viljo Revellin suunnitteleman kerrostalon julkisivuremontissa on erinomaisella tavalla säilytetty Tapiolan keskeisiin maamerkkeihin kuuluvan, vuonna 1959 rakennetun ”taskumattitalon” omaleimainen ilme.
Julkisivumateriaalit on valittu harkiten ja käytetty alkuperäistä materiaalia uudella tavalla. Vaativan kohteen uudet rakenteelliset ratkaisut on suunniteltu perusteellisesti ja toteutettu niitä huolellisesti suunnitelmia työmaalla tarvittaessa vielä hioen.
Taloyhtiöllä on kiinteistöstrategia, johon nyt toteutettu julkisivuremontti pohjautuu, ja ylläpidosta on huolehdittu suunnitelmallisesti. Julkisivukorjaushanke on toteutettu alkuperäisessä aikataulussa ja kustannusarviossa pysyen.

Aktiivinen hallitus vauhditti korjaushanketta

Tamperelaisen As Oy Tammelan Keskuksen julkisivuremontin toteuttaminen on hyvä esimerkki osallistuvasta ja aktiivisesta hallitustyöskentelystä. Korjaushankkeen eri vaihteet on kilpailutettu, taloyhtiö valvonut tarkasti hankkeen etenemistä ja neuvotellut tarvittaessa teknisistä ratkaisuista ja niiden kustannuksista.
Eri korjausvaihtoehdoista tehtiin käyttöikätarkastelut ja hanke eteni kokonaisuudessaan kokeneen suunnittelutoimiston kanssa, joka on kehittänyt taloyhtiöiden korjaushankkeiden läpiviemiseen oman toimintamallinsa.
70-lukulaisesta kerrostalosta on tullut onnistuneen julkisivukorjauksen ansiosta alueen muista kerrostaloista omaleimaisesti erottuva, julkisivuiltaan kirkastunut ja remontilla energiantehokkuuttaan parantanut kerrostalo.

Arvotalon hienopiirteinen julkisivuremontti

Helsinkiläinen Asunto-osakeyhtiö Kalevankatu 45 edustaa toteutukseltaan onnistunutta esimerkkiä 1890-luvulla rakennetun arvotalon julkisivukorjauksesta. Taloyhtiö on voinut tukeutua niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin arvotalojen julkisivujen korjaamisen ammattilaisiin ja yhteistyö kaikkien osapuolten kanssa on sujunut erinomaisesti. Julkisivut on korjattu hienosti alkuperäisen värityksen palauttaen ja julkisivukoristeet taidokkaasti käsityönä korjaten. Materiaali- ja rakenneratkaisuissa on kiinnitetty huomiota pitkäaikaiskestävyyteen. Urakoitsijan toimintamalli asukastiedottamisessa on toiminut hyvin.

Esimerkillisen hyviä julkisivuremontteja

Julkisivuremontti-kilpailuun on suunnattu asunto-osakeyhtiöille, mutta tällä kertaa kilpailuun saivat osallistua myös pääosin asuinkäytössä olevat kiinteistöosakeyhtiöt. Kilpailulla haetaan onnistuneita ja laadukkaasti toteutettuja julkisivuremontteja esimerkiksi niille yhtiöille, joissa julkisivukorjaus on vasta edessäpäin tai hanke valmisteluvaiheessa.
Kilpailussa kiinnitetään huomiota arkkitehtuurin ja teknisten ratkaisujen lisäksi hankkeen kokonaisuuteen – päätöksentekoprosessiin, hanke- ja toteutussuunnitteluun, kustannusten hallittavuuteen, aikataulussa pysymiseen, asukastiedottamiseen ja urakan aikaiseen viestintään sekä energiansäästötavoitteiden huomioimiseen.

”Rakennusten erilaisuus ja moninaisuus on ympäristömme rikkaus. Jokainen rakennus on myös ainutkertainen osa lähiympäristöään, joka viestii olemassaolollaan suunnittelun tasosta, rakennustyön laadusta sekä saamastaan kohtelusta ja ylläpidosta, kuten ehdolla olevissa kilpailuehdotuksissa oli nähtävissä”, arkkitehti SAFA Maritta Koivisto totesi Rakennustuoteollisuuden edustajana kilpailun tuomaristossa.

”Rakennukset tulee rakentaa pitkäikäisiksi, kestämään peruskorjaukset ja tarvittaessa myös toiminnan muutokset. Kestävä korjausrakentaminen ylläpitää ja jatkaa rakennusten käyttöikää, mahdollistaa muuntojoustavia ratkaisuja niin toiminnallisuuden kuin rakenteidenkin osalta. Julkisivuyhdistyksen tavoitteena on toimissaan edistää teknisesti laadukasta ja esteettisesti korkeatasoista julkisivurakentamista ja korjaamista”, Koivisto painotti.

Kilpailu kahdeksannen kerran

Asunto-osakeyhtiöille suunnattu kilpailu järjestettiin nyt kahdeksannen kerran. Se on toteutettu yhteistyössä Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA Ry:n ja Suomen Messujen kanssa.
Voittajat saavat rahapalkinnon lisäksi kunniakirjan ja seinälaatan kiinnitettäväksi taloyhtiön seinään muistuttamaan hienosta onnistumisesta.

Tuomaristoon kuuluivat Julkisivuyhdistyksen edustajina
Toni Pakkala, Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, TkT, tutkijatohtori, Tampereen yliopisto Rakenteiden korjaamisen ja elinkaaritekniikan tutkimusryhmä
Tomi Hautakangas, toimitusjohtaja, ARK:sto Ky
Maritta Koivisto, päätoimittaja, arkkitehti SAFA, Rakennustuoteteollisuus ry
Riina Takala-Karppanen, Julkisivuyhdistyksen sihteeri, toimittaja, Viestintäpalvelu Kahvimaa Oy sekä
Arto Krootila, DI, Consitor Oy, AKHA Ry
Eino Rantala, TkT, tietokirjailija, Ekosto Oy
Mia Koro-Kanerva, toimitusjohtaja, Isännöintiliitto
Jari Virta, TkT, rakennustekninen kehityspäällikkö, Kiinteistöliitto Uusimaa.

Edellisen kerran Julkisivuremontti -palkinto jaettiin vuonna 2019. Seuraavan kerran kilpailu järjestetään vuonna 2023.
Suomen Messut ja Messusäätiö ovat rahoittaneet kilpailua vuodesta 2010 alkaen. Aikaisempina vuosina Julkisivuremontti-kilpailun voittajat on usein julkistettu Suomen Messujen tapahtumissa. Ensi vuonna järjestetään jälleen Kiinteistö 2023 -messut, jotka pidetään Helsingissä 11.-12.10.2023.

Lisätietoja kilpailusta: Maritta Koivisto, puh. 040 – 900 35 77, sähköposti: maritta.koivisto@rakennusteollisuus.fi

Kuva yllä: Sakari Röyskö Ideastructura Oy

***

Voit ladata oheiset materiaalit:

Lehdistötiedote 26.4.2022
Lataa pdf tästä. 
Lataa word tästä.

Kohdekohtaiset perustelut ja valokuvat:

(Huom. Kuvien julkaisemisen yhteydessä mainittava kuvaajan nimi. Tieto löytyy kuvannimestä sekä kuvateksteistä)

1. palkinto Asunto-osakeyhtiö Säästökontu – perustelut … tästä.
Säästökontu ennen … kuvatiedosto tästä.
Säästökontu jälkeen … kuvatiedosto tästä.

Säästökontu ennen … kuva Espoon kaupunginmuseon arkistosta.

2. palkinto As Oy Tammelan Keskus – perustelut … lataa tästä.
Tammelan Keskus ennen … kuvatiedosto tästä.
Tammelan Keskus jälkeen… kuvatiedosto tästä.

3. palkinto Asunto-osakeyhtiö Kalevankatu 45 – perustelut … lataa tästä.
Kalevankatu 45 ennen … kuvatiedosto tästä.
Kalevankatu 45 jälkeen … kuvatiedosto tästä.

Lisätietoja tiedotusmateriaalista: Riina Takala-Karppanen, puh. +358 40 502 1769, sihteeri@julkisivuyhdistys.fi

***

AKHA ry – Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry on asunto- ja kiinteistöyhtiöiden työskentelyn osaamisverkosto, joka ylläpitää asiantuntijarekisteriä hallitustyöskentelyn ammattilaisista ja välittää heitä avustamaan tai osallistumaan taloyhtiöiden hallitusten työskentelyyn. www.akha.fi

Julkisivuyhdistys r.y. – Vuonna 1995 perustetun yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää julkisivujen hyvää esteettistä ja teknistä rakentamistapaa. Julkisivuyhdistys palvelee taloyhtiöitä mm. netistä löytyvällä JUKO-ohjeistokansiolla ja Betonivauriovideolla, minkä lisäksi on tuotettu JUKO- Julkisivujen korjausopas. ”Julkisivu on kaikkien asia.” www.julkisivuyhdistys.fi