Muuratut ja rapatut julkisivut – kuntotutkimusohjeen jatkoksi tilaajan ohje

Julkisivuyhdistyksen kokoama ohjausryhmä on saanut työnsä päätökseen ja uusi tilaajan ohje muurattujen ja rapattujen julkisivujen kuntotutkimuksen tilaamiseen on ilmestynyt.

Muurattuja ja rapattuja julkisivuja on Suomessa runsaasti niin pien- kuin kerrostaloissakin. Ne muodostavat noin kolmasosan julkisivujen pinta-alasta.

1900-luvun alun rapattu tai puhtaaksi muurattu julkisivu poikkeaa huomattavasti materiaalien ominaisuuksilta sekä rakenteen rakennusfysikaaliselta toiminnalta nykyisistä kuorimuureista tai varsinkin eristerapatuista rakenteista. Siten myös vaatimukset kuntotutkimukselle riippuvat huomattavasti siitä, minkä aikakauden rakenteita tarkastellaan.

Tilaajan ohje on laadittu omistajan näkökulmasta kiinteistönpidon ja korjaussuunnittelun tueksi. Ohjeen avulla kiinteistönomistaja osaa tilata rakennukseensa soveltuvan ja riittävän kattavan kuntotutkimuksen.

Tilaajan ohje perustuu muurattujen ja rapattujen rakenteiden kuntotutkijoille aiemmin julkaistuun ohjeeseen by 75 Muurattujen ja rapattujen julkisivujen kuntotutkimus 2021.

Tilaajan ohje on julkaistu Suomen Betoniyhdistyksen kirjasarjassa 2022.

Lataa tilaajan ohje tästä.

Vaihtoehtoisesti ohjeen löydät myös täältä.