Korjauksen ideakilpailu käynnistyi

Kerrostalon korjauksen ideakilpailulla on pitkät perinteet Julkisivuyhdistyksessä.

Tiedote 9.1.2025

Ideoita julkisivujen energiakorjauksiin

Julkisivuyhdistys – JSY ry:n vuosittain järjestämä ja rahoittama Kerrostalon korjauksen ideakilpailu arkkitehtiopiskelijoille on käynnistynyt. Kilpailu toteutetaan Tampereen yliopiston Arkkitehtuurin yksikön kanssa, mutta siihen voivat osallistua kaikki Suomen arkkitehtikoulujen perustutkinto-opiskelijat.

Kilpailun tarkoitus on tuottaa korkeatasoisia, monipuolisia ja toteuttamiskelpoisia ideoita asuinkerrostalojen julkisivujen energiakorjaukseen ja mahdolliseen parvekkeiden uudistamiseen, toiminnalliseen kehittämiseen sekä lisäkerrosten rakentamiseen.

Suunnittelukohteena on Tampereen Amurissa, Kankurinkatu 3–6:ssa sijaitseva Asunto Oy Sotkantalot. Tarkemman tarkastelun kohteena on talo C, mutta talojen samankaltaisuuden vuoksi esitettyjä ratkaisuja voidaan ajatella sovellettaviksi myös muihin taloihin. Tontilla sijaitsee kolme kerrostaloa, jotka on rakennettu 1960-luvun lopulla.

Opiskelijoiden tavoitteena on arkkitehtonisesti korkeatasoinen korjaussuunnitelma, jossa yhdistyvät kaupunkikuvaa ja alueen viihtyisyyttä kohentava ulkoasu, toiminnalliset parannukset sekä rakenteiden ja talotekniikan energiateknistä ja muuta toimivuutta kehittävät ratkaisut. Suunnitelma sisältää myös lisäkerrosrakentamista. Rakenteiden, julkisivujen ja parvekkeiden uudistamisessa tavoitteena on parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, ulkoasua ja toiminnallisuutta.

Kilpailuaika on 7.1. – 5.5.2025 ja tulokset julkistetaan touko-kesäkuussa.

Palkintolautakunnan jäseniä ovat
– Satu Huuhka, professori, TkT (arkkitehtuuri), arkkitehti SAFA, TAU, Arkkitehtuurin yksikkö, palkintolautakunnan puheenjohtaja
– TAU:n toinen edustaja nimetään myöhemmin
– Stina Hyyrynen, diplomi-insinööri, A-Insinöörit, JSY:n hallituksen puheenjohtaja
– Maritta Koivisto, arkkitehti SAFA, Rakennustuoteteollisuus RTT ry, JSY:n hallituksen jäsen
– 1–2 kohteen edustajaa nimetään myöhemmin

Kilpailun sihteerinä toimii korjausrakentamisen yliopisto-opettaja Tapio Kaasalainen Tampereen yliopiston Arkkitehtuurin yksilöstä.

Kilpailulla edistetään korjausrakentamisen tietämystä

Arkkitehtiopiskelijoille suunnatulla Kerrostalon korjauksen ideakilpailulla on Julkisivuyhdistyksen toiminnassa pitkät perinteet. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002. Tämänkertainen kilpailu on järjestyksessään seitsemästoista.

Julkisivuyhdistyksen jäsenkunnan muodostavat mm. suunnittelijat, materiaalitoimittajat ja urakoitsijat. Yhdistyksen tehtävänä on edistää hyvää julkisivurakentamista. Opiskelijakilpailu on nähty tärkeäksi ja merkittäväksi keinoksi edistää arkkitehdeiksi opiskelevien korjausrakentamisen taitoja ja tietämystä.

”Korjausrakentamisen merkitys kasvaa tulevaisuudessa. On tärkeää, että uusilla alan tekijöillä on oikeat tiedot ja taidot korjaamiseen. Julkisivuyhdistys on tehnyt pitkään työtä tietouden kasvattamiseksi ja tuottanut mm. kaikille avoimen sivuiltamme löytyvän JUKO-ohjeistokansion. Tämän julkisivujen korjaamisen oppaan pohjalta on myös pidetty ja pidetään jatkossakin luentoja eri oppilaitoksille”, Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen toteaa.

Korjaamisen tarve kasvaa

Kiinteistöjen ja julkisivujen korjaamisen tarve on edelleen suuri, koska menneinä vuosina on syntynyt paljon niin sanottua korjausvelkaa. Julkisivuyhdistyksen vuosittain teettämän Julkisivujen markkinat 2024 -tutkimuksen mukaan julkisivukorjaamisen laskennallisen määrän pitäisi olla noin 5,8 miljoonaa neliömetriä.

Korjaamisen määrä on pitkään jäänyt tavoitteesta, esimerkiksi vuonna 2023 korjattiin vain noin 2,9 miljoonaa neliömetriä. Tänä vuonna julkisivujen korjaamisen kokonaismäärän arvioidaan nousevan noin 3,1 miljoonaan neliömetriin.

Tutkimuksessa arvioidaan, että etenkin energiaremontit voivat lisätä julkisivujen korjaamista, mutta energiaremonttien määrä on jäänyt toistaiseksi vähäiseksi.

Lisätietoja kilpailusta Stina Hyyrynen, JSY hallituksen puheenjohtaja, stina.hyyrynen@ains.fi

Kilpailumateriaali on kokonaisuudessaan ladattavissa oheisesta linkistä: